Tento víkend som robila po dlhšom čase moravské koláče. Sú u nás veľmi obľúbené, robievam ich plnené tvarohom ale aj lekvárom. Čo potrebujeme na ich prípravu? Základ je kysnuté cesto.
Kysnuté cesto:
1 kg polohrubej múky, trošku soli, 1,5 dcl oleja, trochu cukru (asi 2 pol.lyžice ), kvások
Kvások:
mlieko asi 3 dcl, lyžička cukru, kvasnice – v miske zmiešať, nechať nakysnúť a potom pridať do múky. Spolu asi 6 dcl mlieka do cesta.
Cesto dobre vymiesiť – robím to ručne. Nechať na teplom mieste prikryté vykysnúť.

Medzitým si pripravíme plnku z tvarohu, cukru, 1 žľtka, vanil.cukru a hrozienok. Dobre vymiešame.

Ešte si pripravíme posýpku. V rukách rozmrvíme tuhé maslo, práš.cukor a hrubú múku.

Cesto vyklopíme na dosku a odkrajujeme kúsky cesta, ktoré roztlačíme na tenšie kolieska. Tie potom plníme tvarohovou plnkou a urobíme malé bochníčky.




Bochníky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Bochníky po okrajoch natrieme vyšlahaným žľtkom, do stredu urobíme jamku a pridáme lekvár. Vrch posypeme posýpkou.


Dáme piecť na 180°C asi 15 min. Hotvé vyberieme z rúry a prikryjeme utierkou, ktorú pokropíme vodou alebo ich prikryjeme druhým plechom.


Bežne používam slivkový lekvár, minul sa mi, tak som použila ešte marhuľový lekvár. Chutili tiež dobre.

Koláčiky sú hotové, výborné ku kávičke, prajem vám dobrú chuť.
No Comments