Menu
Recepty

Perník

Je nedeľa a ako to väčšinou býva, príde syn s rodinou na návštevu. Majú dve malé deti, syna a dcéru – naše vnúčatá a tak pravidelne upečiem niečo k odpoludňajšej káve a pre deti niečo na maškrtenie. Niekedy mám menej času a tak zvolím rýchly jednoduchý recept, tento raz perník. Čo budeme potrebovať?

Recept:

1 šálka polohr. múky, 1 šálka hlad. múky, 1 šálka prášk. cukor (dala som 1/2šálky), 1/2 šálky mlieka, 1 dcl oleja, 2 vajcia, 1 kypriaci prášok do perníka, 1 čaj.lyž. sódy bikarbóny, škorice, kakaa, hrozienka, džem, čokoláda

Postup:

Všetky suroviny dáme postupne do misy. Je to vlastne akýsi druh šálkového koláča. Tá moja šálka má objem 3 dcl. Môžete použiť väčšiu, ak chcete koláč na väčší plech. Ten môj sa zmestil na plech o rozmere 38×25 cm.

Najprv som dala do misy oba druhy múky, cukor a mlieko. Ako som už na začiatku písala, cukru som dala menej. Nám to stačilo.

Pridáme olej, vajcia a všetky prísady na ochutenie cesta, najdôležitejšie je perníkové korenie. Bez neho to nebude perník. Toho oleja som dala menej, ale lepšie je dať 1 dcl. Vajcia som dala 3 ks, lebo boli príliš malé.

Keďže som nemala kypriaci prášok do perníka, dala som bežný kypriaci prášok a perníkové korenie. Nakoniec som pridala hrozienka.

Všetko spolu dobre premiešame , cesto by malo byť také polotekuté . Vylejeme ho do menšieho vymasteného a múkou vasypaného plechu a dáme piecť. Pečieme na 180°C asi 20 min.

Upečený, ešte teplý koláč potrieme džemom. Ja som použila marhuľový, je dosť sladký, preto dávam do cesta menej cukru. Vrch polejeme čokoládou, ak nemáte čas, stačí čokoládu nastrúhať.

Perník je hotový. Prajem vám dobrú chuť.

Na poslednom obrázku je perník aj s mafinami, robila som v nedeľu oboje. na ne prinesiem recept nabudúce.

No Comments

    Leave a Reply